MANDALATE TOEL ELUMAAGIAT AVASTAMAS

MANDALAMAAGIA värvimisvihiku kohta loe juurde SIIT


Mis on ühist inimelul ja mandalal? Kuidas aitab see meil meenutada, kes me tegelikult oleme? Miks on mandalatega tegelemine nii mõnus?



Miks on värvimisraamatud ka täiskasvanute seas viimasel ajal popid?

Sest oleme oma loova poole sageli vaikima sundinud ning see januneb eheda eneseväljenduse järele. Värviraamat on selliseks harjutuseks just sobiv võimalus. Nii on värvi- ja loomeilma sukeldumine kui värskendav kümblus. Aidates taasleida endas mängulisus ja puhas olemise rõõm – need elu nauditavaimad küljed, millest kunagi küllalt ei saa. Murdes nii kergesti läbi tõsiduse ja murelikkuse müüri ning sulandades raame, mis erinevatel põhjustel omaks tunnistatud. Saades nii aimdust vabast voolamisest, mis meie loomulikem seisund, võib meis elavneda teadmine ka märksa avaramatest võimalustest, kui seda igapäevases rutiinis olles endale oleme tunnistada julgenud.


Alustuseks aitab piltide värvimine maandada stressi, rahuneda, endasse tulla. Viimane kirjeldab tabavalt mandalatega tegelemise eripära. Eesti keele täpsus mõnede seisundite sõnastamisel on geniaalne. Iseendast välja minek energeetilises mõttes just seda tähendabki – me pole enam täielikult oma kehas, pole korralikult oma süsteemi energeetilises keskmes, pole kohal siin ja praegu. Täpsemalt – oleme pinges ehk siis enesest väljas.



Mandala kui meditatsioon
Pingete maandamiseks ja rahunemiseks on erinevaid viise. Hingamine ja meditatsioon aitavad lahti haakida meid endasse mässinud negatiivsetest mõtteahelatest. Naasta avarama tõe juurde ja kogeda üldist heaolutunnet. Täpselt sama mõju on mandalatesse süüvimisel – olgu siis neid värvides või täiesti uusi mustrieid kujundades. Lihtne ja tõhus viis lõdvestuda, mis ei vaja mingeid eelteadmisi. Mandalate teada-tuntud tervendavat mõju on kasutatud aastakümneid nii vaimsete kui sõltuvuslike häirete leevendamiseks, kuid ka niisama väsinud inimeste tasakaalustamiseks. Teadlikkust ja virgumist hindavate jaoks kujutavad nad endast suurepärast võimalust enese sihipäraseks häälestamiseks ehk siis oma võnketasandi nihutamiseks. Lapsed haakuvad mandalamaailmaga otsekohe. Selleasemel, et laps teise tuppa „järele mõtlema” saata, paku talle värvimiseks üks mandala. Ning võta üks ka endale. Küll näed – konfliktiolukord laheneb iseenesest, sest oled selle vabaks lasknud ning otsustanud keskenduda lahendusele.



Mandala müstiliselt heliseva nimetuse taga on iidne ja ajatu tarkus
Peamised võtmesõnad selle lahtimõtestamiseks on terviklikkus ja keskpunkt. Nende tähendus on üks – kõik olemasolev on elu pealispinna all omavahel lahutamatult seotud, kuna on üheainsa allika väljendus. Nii lubab tervendavalt mõjuv kokkupuutumine mandalatega meil unustada omandatud valearusaamad eraldatusest ja üksiolemisest, puudusest ning piiratusest. Ning leida endas üles mõnus terviklikkusetunne. Sellest lähtumine annab hindamatu impulsi ükskõik millise eesmärgi poole liikumisel, sest sa ei tegutse mitte üksi vaid kooskõlas oma sügavama olemusega ja kõige olemasoleva toetust kogedes.



Mandalamaagia värviraamatusse on korjatud kahel mustril põhinevad ringimandalad. Ring kui iidne sümbol on teadaolevalt oma keskme funktsioon ja eksisteerib ainuüksi selle olemasolu tõttu. Erinevates traditsioonides kasutatakse ringi kõiksuse sümbolina sageli – olgu tegu arhitektuuri ja ruumi loomisega, tantsuringis pöörlemisega, aastaringi, yin/yang sümboli või kasvõi päiesekettaga – need kõik peegeldavad liikumist ümber maailma telje, mis justkui pööritab enda ümber endast välja kiirgavat. Ning andes keskmes pulsseerivale piiramatule potentsiaalile konkreetse väljenduse ajas ja ruumis.

Inimene kui mandala
Mandala kui kõiksuse mudeli tähendus on üle kantav ka inimesele. Meie mikrokosmos kannab hologrammina endas makrotasandi informatsiooni. Nii läbib inimkeha süsteemi taevast ja maad ühendav telg, mis lõimib meis kokku ajatu ja ajaliku. See, kuidas neil aspektidel endas väljendada lubame, kuidas neid enda kaudu väljendada võtame, loob meie füüsilise kogemuse – ikka seestpoolt väljapoole.



Kas märkad, mida sa just praegu endast välja saadad? Või nüüd? Mida mõtled, kuidas end tunned, mida sellest lähtuvalt sõnadesse sead või tegudesse voolid? Seda märkama ja teadlikult soovitud suunas nihutama õppides hakkab järk-järgult muutuma ka su kogemus. Elu meisterlikkus seisnebki iseend toetavate valikute tegemises, oma valikuvabaduse teostamises igas hetkes. Sügavas mõistmises, et kõik saab alguse minust ning on minust lahutamatu. Ning võimalustel pole piire.

Kuidas saavad mandalad mind aidata?
Mandala on meie olemuse peegeldus, kokkupuude nendega on kui sõõm värsket õhku, virgutav sukeldumine tõelisusse, mis laseb meil tunda end kõva kraadi võrra elavamana. Olla õnnelik lihtsalt niisama, ilma välise põhjuseta. Leida kergesti põhjuseid enda veelgi paremini tundmiseks. Märgata oma elus positiivset ning tunda rinda tänulikkusest ja sügavaist äratundmistest pakatamas. Näha enda ümber ilu ja keskenduda elu innustavatele aspektidele. Olla inspireeritud ehk siis seestpoolt innustunud. Ja saata nii välja vaimustunud signaali – järjekordne emakeele tabavuse näide!



Enda tuunimine vaimustava signaali edastamisele ongi parim ellu panustamise viis. Kas oled märganud, millised mõtted sellises seisundis tekkivad? Või millised teod päevakorda kerkivad? Proovi ise järele! Luba mandalamaagial kanda end avaramate võimaluste juurde. Mängulist avardumisekogemust!

Avaldatud ajakirjas PSÜHHOLOOGIA SINULE, jaanuar 2016


MANDALAMAAGIA VÄRVIMISRAAMAT enesehäälestuseks ja maandamiseks.
Formaat 240x240cm 48 lk. Hind 5.-

TELLI SIIT


Mandala on meile olemuslikult omane. Sellega tegelemine toob meid kohale iseendasse. Mandalate värvimine on hea võimalus lasta end lõdvaks ja lubada oma piiridel lahustuda. Taasleida endas oma loomulik olek ja lapselik loomisrõõm. Nautida hetke selle täiuslikkuses – heaolu ja rahu iseenda ja maailmaga.

Mandalamaagia värvimisvihik sobib kõikidele sõltumata vanusest. Ja värvimisviisidel pole piire. Ainus kehtiv reegel on reeglite puudumine. Me kõik oleme oma väljendusviisis ainukordsed. Laskem loogilistel järeldustel minna ning avardugem üle nende piiride. Pangem tähele, kuidas see tegevus meie seisundit nihutab. Märgakem, kuidas muutub enesetunne. Ning sellest lähtuvalt ka kogemus.

KAOTA END MANDALAMAAGIASSE!





Comments

Liitu Seestpoolt väljapoole uudiskirjaga

* indicates required

Popular posts from this blog

KÕIK ON UUS

MA OLEN JUBA TÄIUSLIK - loeng Sisemise Tarkuse Festivalil